Őszköszöntő – szüret az óvodában.

A Mesevár Óvoda életében ismét egy új nevelési évet nyitottunk. Az ovinyitogató után elérkezett újra egy hagyományőrző ünnepünk az őszköszöntő, melyet a gyerekek és családjaik is izgatottan vártak.

Az elmúlt évekhez képest, idén ezt másképpen szerveztük. Témáját tekintve volt igazán más, hiszen most csak a szőlő szüretelést dolgoztuk fel. Nem csak a munkafolyamatok egymásutániságát elevenítettük fel a gyerekekkel, hanem hangulatában is igyekeztünk felidézni a régmúlt idők szüretét, szüreti bálját a néphagyomány alapján. Szinterünk díszletét-dekorációját úgy készítettük, hogy élethű mása legyen az egykori szőlőhegyi szüretnek:
- ahol a csősz a kunyhója előtt őrzi a szőlőt, a fiúk hordót mosnak, a lányok a leszüretelt szőlőt megtaposhatják, igazi préssel préselhetnek és a végén együtt táncolhatnak a szüreti bálban. Mindezek hangulatát fokozták a népzenei betétek, a népi gyermek játékok, néptáncbetétek és népdalok sokasága, mely a műsor alatt a négy csoport előadásában látható, hallható volt. Minden gyermek és felnőtt népies ruhában szerepelt, mely emelte az ünnep fényét.

Erre az alkalomra sütemény sütő versenyt hirdettünk az anyukák és nagymamák körében. Több, mint harminc -féle finomságot zsűrizhetett a háromtagú szakmai zsűri:

- Szabó Attila – cukrászmester
- Várszegi Balázs – néptánc oktató
- Végh Szabolcs – népművelő

Az első három helyezett jutalmat kapott.

1. Szabó család – Katica csoportból
2. Sipos család – Méhecske csoportból
3. Belovárecz család – Fürge nyuszi csoportból

Az eredményhirdetés után Balázs bácsi vezetésével táncházat tartottunk, melyhez a zenét Szabolcs bácsi szolgáltatta a tekerőlantján.
Az idei szüreti mulatságot házigazdaként a Méhecske csoport dolgozói szervezte és bonyolította le.