Nyílt nap a Katica csoportban /2016. 02. 23./

12765658_1030737116984131_1565155647_o.jpg

Óvodánkban hagyománya van a minden évben megtartandó "nyílt napoknak". Tanítóknak, szülőknek és kollégáknak egyaránt lehetőséget biztosítunk óvodai tevékenységeink megtekintésére, a napirend folyamatosságának követésére.

A tavasz közeledtével egy olyan témát dolgoztunk fel, amely a gyermekek szívéhez közel áll és előrevetíti a jó idő érkezését. Az állatok témakörön belül a medvék életét, viselkedését, mozgását domborítottuk ki.
A reggeli játékidőben a társasjátékoké, illetve az építőkockáké volt a főszerep, valamint előkészültünk a testnevelés foglalkozásra.
A foglalkozás anyagát úgy állítottuk össze, hogy figyelembe vettük a gyermekek életkori sajátosságait.
A járásgyakorlat során összerendeződött csapat, futással folytatta a mozgássorozatot, amelynek során mindhárom korosztály számára érthető utasításokat kellett követniük, figyelve a járás és futás közti tempóváltásokra, illetve az állatok mozgásának utánzására. A bemelegítő futást erősítő-nyújtó hatású gimnasztika váltotta fel. Feladatvégzés közben folyamatosan dícsértem és javítottam az esetleges hibákat.
A főgyakorlatokhoz az eszközöket előre kikészítettük, így biztosítva a folytonosságot. Szintén figyelembe vettük fejlettségi szintjüket és ahhoz igazítottuk az egyensúlyukat, nagymozgásukat, ügyességüket, kitartásukat, erőnlétüket fejlesztő mozgásos gyakorlatokat. Az óra végét a szülőkkel közös labdakidobóval zártuk.
A finom tízórait együtt fogyasztottuk el a "vendégekkel", majd meghitt légkört teremtve/gyertyafény, furulyaszó/, kezdődött a mese. Stílusosan a *Két kicsi bocs és a róka* című történetet báboztuk el, a dajka néni /Lívi néni/ aktív és remek közreműködésével. A gyermekek és a szülők tekintetéből visszatükröződött az előadás varázslatos hangulata.
A mesét továbbgondolva kezdődtek a játékos fejlesztő tevékenységek, mint matematika /számosság, formaazonosítás, halmazalkotás, statikai ismereteik gyarapítása../, külső világ tevékeny megismerése /erdei állatok, állatok jellemző tulajdonságai, medvék éleze../, ének-zene /"medve" tartalmú dalok, körjátékok../ , vizuális nevelés / medvebarlang, medvebáb készítése papírból../.
A délelőtti napirendet az önfeledt, szabad játék és a friss levegőn való tartózkodás szinesítette.
Tartalmas órákat töltöttünk együtt, köszönjük a kedves szülők, nagyszülők érdeklődését!

Kapcsolódó képek a galériában

Széll Tünde
óvónő

Balatonföldvár, 2016. 02. 26