2015/2016

warning: Creating default object from empty value in /srv/var/www/infonom/www.mesevarovoda.hu/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

MEDÁRD NAPI MESEVÁRI MANÓK ÉJSZAKÁJA

Hagyományunkhoz híven az idei évben is „MEDÁRD” napon, június 8-án rendeztük meg az iskolába készülő nagycsoportosoknak a Medárd napi Mesevári Manók éjszakája elnevezésű programot. Ezzel a programmal is erősíteni szeretnénk az óvodától elváló gyerekek élményét, amikor az óvoda összes dolgozója csak rájuk figyelt. Az óvodától búcsúzó gyerekek és az intézmény dolgozói az oviban aludtak egy éjszakát, miután egész délután és este izgalmas programokat szerveztünk nekik.
Délután busszal elmentünk a Zamárdi Kalandparkba, ahol minden gyerek nagyon ügyesen végig járta a feladatokat, igazi „bátorságpróba” volt. Kisvonattal végigszáguldottuk a Kalandpark területét. Kicsit fáradtan, de Balatonföldvárra érve, fagyiztunk a Cuki fagyizóban (ahol meghívták az összes óvodás gyereket egy fagyira) ettől mindenkinek elszállt a fáradsága. Az óvodába érve már várt bennünket az udvaron megterített asztal, jött az illata a tárcsán sült finomságoknak (hús, virsli) saláták, nassolni való. Önfeledt játék, tánc és vidámság után, az est fénypontja az óvó nénikkel és dadus nénikkel közös séta, amikor a gyerekek zseblámpákkal felszerelkezve mentek ki sötétedés után a Galambszigetre, kikötőbe, utunk a csigalépcsőn és a Kelta sétányra boruló lombos fák között folytatódott, már teljes sötétségben csak a gyerekek lámpái világították meg az utat.
Óvodába visszaérve, rendhagyó fürdés és a csoport szobákba és a tornaterembe hajtottuk álomra fejünket gyerekek és felnőttek együtt. Reggeli mosolygós ébredés és kiadós reggeli után folytatódott a játék a megérkező kicsikkel, középsősökkel.
Bízunk benne, hogy a gyerekek hosszú ideig nem felejtik el ezt a különleges élményt.

Fülemülék/Vukok búcsúja az óvónéniktől

A tanév végén három kedves dolgozójától is búcsúzik az óvoda: nyugdíjba vonul az óvodavezető, Töttösiné Iván Erzsébet - Böbi néni, Vajtai Lászlóné - Zsuzsa néni, a Fülemüle csoport óvó nénije, és Szipola Sándorné - Magdi néni, a Fülemüle csoport dajkája.

Szeretettel köszöntjük az új óvodásokat a Mesevár Óvodában!

2016/2017 nevelési év

Fürge nyuszi csoport:

Cavalleri Camilla
Járfás Dániel
Sztrapek Barnabás
Vinkler Jázmin
Nagy Zoé Janka

Fülemüle-Katica csoport:

Kusz Blanka
Meszlényi Bálint
Szkolcsek Hanna

Méhecske csoport:

Bagyarik Ágoston
Boncz Barna
Horváth Áron
László Csenge

Örömmel várjuk a szülők és gyermekek érdeklődését a nyár folyamán is!

Napsütéses Anyák-napi piknik

A Fülemüle csoportban immár hagyománnyá vált, hogy az Anyák napi műsort a szabadban, egy sütögetéssel egybekötött vidám piknik keretében adják elő a gyerekek. Idén is így történt, hiszen szerencsére mindenki - aki egészséges volt - örömmel tette szabaddá magát, hogy részt vehessen a közös rendezvényen.

Mozgás öröme a balatonföldvári Mesevár Óvodában

A mozgás az élet alapja, különösen az óvodás gyermek lételeme, természetes megnyilvánulás formája. Az egészség megalapozásában, megőrzésében nagy jelentősége van. A mozgásos játékok és tevékenységek szerepe a gyermekek természetes mozgásigényének kielégítésében, a képességfejlesztésben, az ismeretszerzésben és a feladatmegoldó képesség alakításában jelentős. Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a mozgás döntő hatással van a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődésének alakulásában.

Nyílt nap a Méhecske csoportban - 2016. március 31.

Március 15-i megemlékezés az óvodában

Hagyományainknak megfelelően a március 15-i megemlékezésre az óvoda nagycsoportosai készültek a Fülemüle csoport óvónénijei, Vajtai Lászlóné és dr. Springsné Petz Ildikó vezetésével.
A műsor első felében a magyar leányok versek és dalok kíséretében felkészítették és csatába küldték a legényeket, majd egy közös palotás tánccal zárták a megemlékezést.

Kapcsolódó képek a galériában

Nyílt nap a Fürge Nyúl csoportban 2016. márc. 02.

Március elejére hívtuk és vártuk a szülőket nyílt napra. Sajnos a betegségek, a sok hiányzás miatt elég nehéz volt az időpontot kitűzni. Ezen a napon is kevesen voltunk, pedig szerettük volna, ha minél több szülő betekintést nyer csoportunk életébe. Egyszerűbb bemutatni, mint elmagyarázni, hogy milyen szokásai vannak csoportnak, milyen szabályrendszert követünk a nap folyamán, milyen módszereket, eljárásokat alkalmazunk a nevelésben-fejlesztésben.
A reggeli játékidő alatt a gyerekek megmutathatták szüleiknek, melyik a legkedvesebb játékuk, kivel-mivel játszanak szívesen. A nap első része kötetlen szabad játék. Utána következik a mindennapos torna. A csoportszobában elsősorban lúdtalp-prevenciós és tartásjavító gyakorlatokat végzünk. Most, hogy az anyukák személyében nézőink is voltak, különösen nagy odafigyeléssel végezték a gyakorlatokat a gyerekek. Fontosnak tartjuk, hogy valamilyen szinten minden nap tornázzunk egyet közösen, a szabad mozgások mellett legyenek irányított gyakorlatok is.
Tízórai után következett a csoport egyik kedvenc meséje: A nyulacska házikója. Ezt a mesét már jól ismerik, többször eljátszottuk, most a gyerekek készítettek is hozzá fejpántokat. A kiválasztott szereplőt lerajzolták, kivágták,majd egy kartoncsíkra ragasztottuk. Itt viszont zavaró volt az anyukák jelenléte, mert ketten is kijelentették, hogy mégsem szerepelnek, mert „szégyenlősek”.(hát van ilyen). A dramatizálásnak, dramatikus játékoknak óriási személyiségformáló szerepe van, ezért alkalmazzuk gyakran. Fejleszti az emlékezetet, a kommunikációs készséget, a fantáziát, a szociális kompetenciákat., stb. Egy jó hangulatú mese-(dráma)-játék elősegíti a pozitív érzelmi beállítódást is. (érdekes megfigyelni, hogy ki- milyen szereppel tud azonosulni, és miért!)
A mese után színes apró gyöngyökből karkötőket fűztünk az anyukáknak. A feladat a számláláson kívül az volt, hogy megadott sorrendben fűzzenek. (sorminta követés) Sok karkötő készült, de meglepő módon a kisebbek sokkal türelmesebbnek bizonyultak, mint a nagyok.
Jó hangulatú, tartalmas délelőttünk volt.

Kapcsolódó képek a galériában

Nyílt nap a Katica csoportban /2016. 02. 23./

12765658_1030737116984131_1565155647_o.jpg

Óvodánkban hagyománya van a minden évben megtartandó "nyílt napoknak". Tanítóknak, szülőknek és kollégáknak egyaránt lehetőséget biztosítunk óvodai tevékenységeink megtekintésére, a napirend folyamatosságának követésére.

Kiszebáb égetés

A téltemetés régi népszokását elevenítették fel már hagyományosan a Mesevár Óvodában február 16-án.
Ma már csak elvétve ismerik és tartják meg ezt a hagyományos, régi ünnepet, amely úgy zajlik, hogy a gyerekek készítenek egy bábot, az úgynevezett kiszebábot, majd különféle zajkeltő eszközökkel kivonulnak egy térre, miközben télűző rigmusokat kiabálnak például: Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj, és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat.
A kerengőzés a téren felállított máglyánál ér véget. Amíg a tüzet meggyújtják, a gyerekek és felnőttek gondűző cédulákat erősítenek a kiszebábra. A papírdarabokra ráírják, ki mitől szeretne megszabadulni, rossz álmoktól, betegségtől, félelmektől, majd a bábot bedobják a tűzbe. A máglya elhamvadásáig a felnőttek és a gyerekek tavaszköszöntő versikéket mondanak és énekelnek. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól.

Képek a kiszebáb égetésről

Farsang a Mesevárban

Január 29-én rendeztük meg a gyerekek közös farsangját, ahol az óvónénik a Nyakikláb, Csupaháj, Málészáj című mesejátékkal örvendeztették meg a jelmezbe öltözött gyerekeket.
Minden csoport más-más napokon a szülőkkel együtt is rendezett farsangi mulatságot.

Képek a közös farsangról

Karácsony az óvodában

A Katica csoportos óvónénik és szülők december 17-én ünnepi hangolódásra hívták a mesevári szülőket és gyerekeket. Betlehemes játékkal és karácsonyi barkácsolással segítettek megalapozni a közelgő ünnepre való készülődést.

Mikulás az óvodában

A hagyományok szerint Mikulás napján az óvónénik kedves mesejátékkal lepték meg a gyerekeket. Az igazi meglepetés azonban a mese végén következett be, amikor is az "igazi" Mikulás toppant be az ajtón a gyerekek közé. Minden csoport énekkel és verssel köszöntötte, majd az egész éves jó viselkedés eredményeként mindenki átvehette Mikulástól a jól megérdemelt ajándékát.

Márton nap az óvodában

Márton napi ünnepségünket november 11-én délelőtt tartottuk, ahol a az óvónénik és a gyerekek közös ludas mesejátékkal örvendeztették meg egymást. A mese után az óvoda udvarán megrendezett sütivásárban költhette el minden gyerek az óvónéniktől kapott garasait. A rendezvénynek kedvezett az enyhe tavaszias időjárás is, így igazán vidáman, jó hangulatban töltöttük el ezt a szép délelőttöt.

Őszi projekt - Méhecske csoport

polc osz.jpg

"Az ősz kincsei" című projektünk 2015. október 12-22-ig tartott a méhecske csoportban.

Leginkább zöldségekkel, gyümölcsökkel, ehető magvakkal, csonthéjas termésekkel foglalkoztunk. Terveztünk sok sétát, Vásárcsarnok látogatást erre az időszakra, mellyel a célunk az volt, hogy az őszi termések élőhelyét is megfigyelhessük, az árusítóhely kínálatával, a vásárlással is megismerkedjenek a gyerekek. A rossz idő, a mindennapos eső sajnos közbeszólt, de a helybeli zöldségboltot azért sikerült meglátogatnunk. A vásárolt, és szülőktől kapott termésekből a csoportszobában csalamádét, kompótot, sütinyalókát bólét készítettek az ügyes kezecskék. Így ízüket, állagukat, felhasználhatóságukat ők maguk is megtapasztalhatták.
Nem csak finomságokat készítettünk, hanem teremdekorációkat, termésbábokat, mesefigurákat is.
Gyümölcsnyomdával is dolgoztak, falevelet fűztek, kollázsokat ragasztottak - tehát sokféle technikával ismerkedtek a gyerekek ez idő alatt.
Meséinket, verseinket, dalainkat, a zenehallgatás anyagát is természetesen a témával kapcsolatban válogatva kínáltuk a kicsiknek.
Mindannyian élveztük ezt a néhány napot, ismereteik bővültek, új tapasztalatokat szereztek - kicsik is, nagyok is a Méhecske csoportban.
Kapcsolódó képek a GALÉRIÁBAN.

Szabó Attiláné
Látrányiné Kiss Gabriella
Pullerné Szárszói Mónika

„Bogárháton” a Mesevárban

bogárháton

Az „Állatok világnapja” keretében interaktív, szórakoztató „Bogárháton” címmel érdekes előadásban, játékban volt részük az óvodába járó gyerekeknek. Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület munkatársa gyerekközpontú, érdekes előadást tartott a bogarak jellegzetességeikről, életmódjukról, hasznosságaikról, kártevésükről és mindezt esztétikus maketteken és élő állatokon bemutatva. A gyerekek közeli kapcsolatot teremthettek a bemutatott rovarokkal és mindezt tetézték az óvodás korosztálynak megfelelő játékok, amit a gyerekek szintén nagyon élveztek. Mindezt bizonyítja, hogy közel egy órán keresztül még a legkisebbek is kitartóan figyeltek. Elmondhatjuk, hogy sok új ismeretet, tapasztalatot szerezhettek a gyerekek örömmel, vidámsággal telt a délelőtt.

Képek a Galériában.

Őszköszöntő – szüret az óvodában.

A Mesevár Óvoda életében ismét egy új nevelési évet nyitottunk. Az ovinyitogató után elérkezett újra egy hagyományőrző ünnepünk az őszköszöntő, melyet a gyerekek és családjaik is izgatottan vártak.

Ovinyitogató - 2015. szeptember 16.

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendeztük "Ovinyitogatónkat", ahova az újonnan beiratkozott gyerekeket vártuk szüleikkel együtt, hogy betekinthessenek az óvoda életébe és egy kicsit együtt játszhassanak leendő ovis társaikkal.
Rövid együtt éneklés, mondókázás után az óvónénik egy bábjátékkal kedveskedtek kicsiknek és nagyobbaknak, majd az udvaron közös játék várta a gyerekeket egészen ebédig.

Őszi programok

ősz

„Ovi nyitogató”

2015. 09. 16 (szerda) de. fél 11 óra
(ide várjuk az új beiratkozó, de még óvodába nem járó gyermekeket is.)

Szülői értekezletek

2015. 09. 17.(csütörtök) du. fél 5 óra
Fülemüle csoport
Katica csoport
Méhecske csoport

2015. 09. 22.(kedd) du. fél 5 óra
Fürge nyuszi csoport

„Őszköszöntő szüreti ünnep"

2015. 09. 24. fél 4-től (szülőkkel)

„Állatok világnapja”

2015.10.01. délelőtt bogár,rovar bemutatóval

Tartalomátvétel